Sunday, July 20, 2014

Perkongsian: Kembali pada Al-Qur'an (part 1)

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.


Saya teringat akan perkongsian Nouman Ali Khan yang saya hadiri hujung bulan lepas di Shah Alam bertajuk "Blessed Guest: Ramadhan & The Qur'an", dan salah satu pesan Nouman Ali Khan adalah untuk kita kembali kepada Al-Qur'an dan kemudiaanya mengajak famili, kawan dan orang-orang di sekeliling kita kepada Al-Qur'an.

Dalam sesi sharingnya itu, Nouman ada mengupas sepotong ayat Qur'an, iaitu

" Dialah yang mengutus seorang Rasul kepada kaum yang buta huruf dalam kalangan mereka sendiri, yang membacakan kepada mereka ayat-ayatNya, menyucikan jiwa mereka, dan mengajarkan mereka Kitab dan Hikmah, meskipun mereka sebelumnya benar-benar di dalam kesesatan yang nyata." (Surah Al-Jumu'ah, 62: 2)
Daripada ayat ini, kita dapat melihat teknik dan pendekatan dakwah atau islah yang Rasulullah s.a.w. ambil, ada 4 langkah, iaitu - 1) Membacakan ayat-ayat Allah, 2) Menyucikan jiwa mereka, 3) Mengajarkan Kitab dan 4) Mengajarkan Hikmah.

Menurut Nouman, 4 steps ini jugalah adalah step-step yang membawa perubahan kepada banyak manusia, manusia yang jahil, orang yang dahulunya bukan Islam, sang pemaksiat dan bermacam-macam jenis manusia yang lain, kepada Islam. Dan ianya bermula dengan step yang pertama sekali, iaitu sentuhan daripada ayat-ayat Allah itu sendiri.

Di sini, saya tak bercadang untuk kupas tentang 3 steps yang terakhir. Yang mahu saya hightlightkan pada perkongsian kali ini adalah berkenaan langkah pertama. Bagaimana Al-Qur'an itu dapat menjadi pencetus kepada perubahan tiap manusia, lantas masyarakat secara keseluruhannya. Dan ini juga apa yang dijadikan main highlight oleh Nouman Ali Khan dalam talknya tempoh hari.

Al-Qur'an adalah petunjuk bagi manusia

Ramai di antara kita mahukan perubahan, sama ada perubahan kepada diri kita sendiri, keluarga, rakan-rakan, maupun masyarakat, tetapi tidak sedar akan satu hakikat - perubahan yang sebenar itu bermula dari pengenalan seseorang itu kepada ayat-ayat Allah. Dekatnya insan kepada Al-Qur'an. Perkara-perkara lain datang kemudian.

Bagaimana kita mahu diri kita atau masyarakat berubah ke arah yang lebih baik, jika sumber petunjuk untuk perubahan itu sendiri kita tidak hampiri, iaitu Mushaf Al-Qur'an.

Dalam Al-Qur'an Allah ada menyebut,
" (Al-Qur'an) ini adalah pedoman bagi manusia, petunjuk dan rahmat bagi kaum yang meyakini." (Surah Al-Jathiyah, 45: 20)
 Maka, Al-Qur'an itu jugalah yang kita perlukan untuk kita membawa manusia kembali kepada ajaran Islam yang sebenar. Al-Qur'an adalah petunjuk bagi seluruh manusia, tidak kira mereka soleh atau tidak, Islam maupun belum Islam, Al-Qur'an adalah 'peta kehidupan dunia' tiap-tiap dari kita.

Persoalan yang kita perlu tanya diri kita, apakah kita sudah mula mendalami ayat-ayat Allah dalam kitab suciNya itu?

Jika ya, sudahkah kita mula mendidik anak-anak kita, keluarga kita dan masyarakat kita pula tentang Al-Qur'an?

Persoalan-persoalan untuk kita muhasabah diri.

Tetapi, bagi yang baru hendak menjinak-jinakkan diri dengan Al-Qur'an, didiklah diri kita sendiri dengan ilmu Al-Qur'an. Perbanyakkan bacaan Al-Qur'an dan pada masa yang sama belajarlah untuk turut sama mendalami maknanya, melalui terjemahannya dan juga kelas-kelas tafsir.

Qur'an itu ibarat lautan dalam, yang mana semakin lama kita mendalaminya, makin banyak khazanah yang kita temui, dan ia tak akan pernah habis. Ada sahaja ilmu baru yang kita dapat perolehi daripada Al-Qur'an.

Kemudian, setelah kita makin berjinak-jinak kepada Qur'an, didiklah pula keluarga kita dengannya. Juga, bawa masyarakat di sekeliling kita mendekati Qur'an. Lantas, kita dapat menyaksikan perubahan ke arah yang lebih baik akan terjadi kepada masyarakat kita insyaAllah.

Soal aurat, zakat, riba, ikhtilat, halal dan haram, dan lain-lain semuanya adalah soalan-soalan yang terkemudian. Letak ia ketepi dahulu buat sementara ini. Kerana ia bukan soal pokok. Kerana insyaAllah, apabila hati seseorang itu telah disentuh oleh ayat-ayat Allah, semua perkara-perkara yang disebutkan tadi perlahan-perlahan akan dia amalkan sendiri. Bahkan mereka lakukan itu semua secara sukarela dan atas keinginan mereka sendiri, biidznillah.

Justeru ayuh! Mari kita jadikan diri kita sebahagian dari agen perubahan, buat diri kita sendiri, keluarga dan masyarakat dengan sentuhan Al-Qur'an. InsyaAllah.

No comments: